Könyvelő váltás akár év közben is!

2017.06.12

Gyakran hallani, hogy a cégvezetők könyvelők miatt panaszkodnak. Van, aki a határidőket nem tartja be, sokan pontatlanul készítetik el a beszámolókat. Olyan könyvelőkkel is találkozni, akik elvégzik ugyan feladataikat, de nem fordítanak kellő figyelmet az adóterhek csökkentésére.

Mikor már csak egy új könyvelő segíthet

Sokan nem nyújtanak megfelelő tájékoztatást a cégvezetőknek vállalatuk pénzügyi helyzetéről, illetve a várható változásokról. Ezzel aztán jelentősen visszavetik a céget a fejlődésben, hiszen a döntéshozók a szükséges információk híján kénytelenek vezetni vállalatukat.

És a legsúlyosabb, minden vállalkozó rémálma: a könyvelő hibájából kapott többmilliós bírság az adóhatóságtól, ami akár az egész éves profitot is képes elvinni. Jobb, ha nem várja meg, hogy ez bekövetkezzen.

Évközben is válthat könyvelőt

A többség tart attól, hogy év közben váljon meg könyvelőjétől. Érdemes azonban belegondolni, hogy mennyi kárt okozhat cégének, ha tovább vár. Minél hamarabb vált, annál hamarabb nyugodhat meg, és tudhatja cége pénzügyeit jó kezekben. Nem szabad ódzkodni a könyvelőváltástól, hiszen ez a gazdasági év lezárulta előtt is gördülékenyen megoldható. Cége működésében semmilyen fennakadást nem fog okozni, ha új könyvelőre bízza a számviteli feladatokat.

A könyvelőváltás folyamata

Csupán szerződést kell bontani a régi könyvelővel, majd a felmondási idő figyelembevételével megköthető az új szerződés. Ha lejárt a felmondási idő, régi könyvelője átadja a könyvelési anyagot, valamint az aktuális főkönyvi kimutatást kartonokkal együtt. Erről átadási-átvételi jegyzőkönyv készül.

Ha az átadott anyag megfelel a törvényi előírásoknak, akkor már kész is vagyunk. Ha azonban a könyvelési anyag hibás, erre felhívjuk a figyelmet, és kérésre kijavítjuk ezeket.
Ön mindenképp jól jár, hiszen ha nincsenek hibák, a könyvelőváltás tökéletesen zökkenőmentes lesz. Ha a könyvelése hibás, a javítással megóvhatja cégét a bírságoktól.
Végezetül meg kell hatalmaznia minket az elektronikus bevallások benyújtására.